Trojkaty
Wsza: W trojkacie prostokatnym ABC punkt D jest spodkiem wysokosci opuszczonej na przeciwprosokatna
AB.
Dane sa : |AC|=3√5 oraz |CB|=6√5
oblicz dlugosc odcinka |AD| oraz skale podobienstwa Trojkata ADC~Trojkata ACB
Prosze o wytlumaczenie bo ja nie rozumiem tego kompletnie....
6 mar 10:28
PW: CD dzieli trójkąt na dwa trójkąty, które też są prostokątne. Ponieważ w każdym z tych trzech
trójkątów prostokątnych występują kąty α i β, to te trójkąty są podobne. Wystarczy nie myląc
kolejności boków napisać odpowiednie proporcje.
6 mar 10:56
Wsza: Dalej nie potrafie tego zrozumiec
6 mar 16:19
Pchła: Pomocy

Nic mi nie sychodzi, nic nie pasuje

,
6 mar 23:52
Eta:

|AB|=
√(3√5)2+(6√5)2=
√225=15
Trójkąty ADC i ABC są podobne z cechy (kkk)
| | √5 | |
to |AD|=x=|AC|*k ⇒ |AD|= 3√5* |
| ⇒ |AD|=3 |
| | 5 | |
7 mar 00:07
Eta:
A "robactwo" milczy

"wsza" = "pchła"
Może "pluskwa" coś odpowie
7 mar 14:35