matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kat alfa ostry
Video:
Kąt alfa jest ostry i tg alfa = 1/2. Wtedy cos alfa jest równy: A. 1/5 B. 2 C.
√
5
/2 D. 2
√
5
/ 5 Proszę o rozwiązanie wraz z wytłumaczeniem
6 mar 10:21
6latek:
1
cosα=
√
1+tg
2
α
1
cosα=
5
√
4
2
cosα=
√
5
2
√
5
cosα=
5
odpowiedz D)
6 mar 11:57
janek191:
Lub taki sposób rozwiązania:
1
tg α =
2
c
2
= 262 + 1
2
= 5 c =
√
5
więc
1
1
sin α =
=
c
√
5
2
2
2
√
5
cos α =
=
=
c
√
5
5
========================
6 mar 12:13
janek191:
c
2
= 2
2
+ 1
2
= 5
7 mar 09:11
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick