pole
vvool: Najdłuższy bok trójkąta ma długość 3, najkrótszy długość 1. Jakie jest największa pole
trójkąta,
spełniającego te warunki?
5 mar 23:38
Adamm:
| | 3*1 | |
P = |
| *sinα, α − kąt pomiędzy |
| | 2 | |
największe pole będzie dla sinα = 1, czyli trójkąta prostokątnego
wtedy P = 3/2
5 mar 23:50
Eta:
| | 1 | |
P= |
| *3*1*sinα −− jest największe gdy sinα=1 czyli gdy α=90o |
| | 2 | |
5 mar 23:51
wredulus_pospolitus:
ekhm ... a od kiedy w tym momencie najdłuższym bok będzie miał długość 3
5 mar 23:55
wredulus_pospolitus:
Największe pole będzie dla trójkąta równoramiennego o ramiona równych 3
5 mar 23:58
Eta:
I tym razem "wrednusie" masz 100% racyjii
6 mar 00:01
vvool: | | 3 | |
Czyli jak dobrze zrozumiałem gdy najdłuższy bok jest równy 3 to największe pole to |
| , |
| | 2 | |
natomiast
6 mar 00:04
Eta:
Patrz odp; "wredn......... sa"
6 mar 00:05
6 mar 00:07
wredulus_pospolitus:
Argumentacja, dlaczego taki trójkąt będzie miał największe pole (przy zadanych warunkach):
Należy zauważyć, że w takim trójkącie równoramiennym 'środkowy' (co do długości) bok będzie
równy najdłuższemu, tak więc kąt pomiędzy 'najkrótszym i najdłuższym' bokiem będzie
największy.
To w połączeniu ze wzorem na pole trójkąta przypomnianym przez Adamma pokazuje, że właśnie
wtedy pole będzie największe.
6 mar 00:08
vvool: ok dziękuje wam
6 mar 00:16
Adamm:
To może tak. Ze wzoru Herona
16P
2 = (4+x)(4−x)(−2+x)(2+x) = (16−x
2)(x
2−4), 1≤x≤3
16P
2 przyjmuje maksymalną wartość dla x = 3
16P
2 = 7*5 = 35
6 mar 00:21