zadanie
vvool: Funkcja f określona w zbiorze wszystkich liczb rzeczywistych spełnia warunki: f(x)>0 dla
każdego x,
f(a)*f(b)=f(a+b) dla dowolnych a,b. Które z następujących zdań są prawdziwe?
I. f(0)=1
| | 1 | |
II. f(−a)= |
| dla dowolnego a. |
| | f(a) | |
III. f(a)=
3√f(3a) dla dowolnego a.
IV. f(b) >f(a), gdy b>a.
xyz:
I − tak, bo
f(0+b) = f(b)
f(0+b)=f(0)*f(b)
f(b) = f(0)*f(b) i f(b)≠0 ⇒ f(0)=1
II − tak
| | 1 | |
f(a)*f(−a) = f(a−a) = f(0)=1 ⇒ f(−a) = |
| |
| | f(a) | |
III − tak
f(3a) = f(2a+a) = f(2a)*f(a) = f(a+a)*f(a) = f(a)*f(a)*f(a) = (f(a))
3 ⇒
f(a) =
3√f(3a)
IV −nie (a przynajmniej nie musi)
warunki zadania spełnia funkcja stała f(x) = 1 a dla niej IV nie zachodzi