1 | ||
Uzasadnij, że jeżeli a jest liczbą rzeczywistą różną od zera i a+ | jest liczbą całkowitą | |
a |
1 | ||
to a2+ | też jest liczbą całkowitą. | |
a2 |
1 | 1 | |||
(a+ | )2 = a2+2+ | |||
a | a2 |
1 | 1 | |||
zatem skoro a+ | jest liczbą całkowitą to a2+2+ | tez jest liczbą całkowitą, | ||
a | a2 |
1 | 1 | |||
a2+ | =(a+ | )2−2 − roznica liczb całkowitych jest liczbą całkowitą | ||
a2 | a |
1 | 1 | |||
a2+ | = (a+ | )2−2 | ||
a2 | a |
1 | ||
kwadrat l.całkowitej jest l,całkowitą ⇒ (a+ | )2 jest l.całkowitą | |
a |
1 | ||
różnica dwóch l.całkowitych jest l.całkowitą ⇒ (a+ | )2−2 jest l.całkowitą | |
a |
1 | ||
czyli a2+ | jest l.całkowitą | |
a2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |