Ostrosłup prawidłowy czworokątny oblicz pole sciany bocznej
;--D: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości 64. Tangens kąta nachylenia krawędzi
ściany bocznej do krawędzi podstawy jest równy 3√2. Wyznacz pole dowolnej ściany bocznej
tego ostrosłupa.
Mógłby ktoś pomóc? Wychodzą mi dziwne liczby typu wysokość ostrosłupa 243√2
Dzięki
5 mar 23:17
xyz:
| | a√2 | | 3*2*a | |
H = 3√2x = 3√2* |
| = |
| = 3a |
| | 2 | | 2 | |
a
3 = 64
a=4
H = 12
x = 2
√2
(a/2)
2+H
2=h
b2
4 + 144 = h
b2
h
b=
√148 =
√4*37 = 2
√37
| | 1 | | 1 | |
P = |
| a*hb = |
| *4*2√37 = 4√37 |
| | 2 | | 2 | |
5 mar 23:39
Eta:
Nie ten kąt α ?
5 mar 23:42
xyz: krawędzi bocznej do podstawy to ten, który zaznaczyłam
możliwe, że
−−D zaznaczył inny
5 mar 23:51
Eta:
W treści jest .......... " krawędzi bocznej do krawędzi podstawy"
5 mar 23:53