Liczby zespolone, dzielenie w postaci tryg.
dasdsa: Mam takie zadanko do obliczenia, z
1=−1−i
√3 z
2=
√3+i. Mam wyznaczyc ich postacie tryg. i
pozniej policzyć z
1/z
2 wykonując na postaciach tryg
| | 4 | | 4 | |
obliczyłem postac tryg z1= 2(cos |
| pi +isin |
| pi) |
| | 3 | | 3 | |
z
2 = 2(cos pi/6 +isin pi/6)
I tego dzielenia to do końca nie jestem pewien czy dobrze
| | z1 | | 2 | |
wychodzi że |
| = |
| [cos(4/3pi − pi/6) +isin (4/3pi − pi/6)= [cos (7/6pi)+ isin |
| | z2 | | 2 | |
(7/6pi)]
Czy to jest dobrze ? i czy to tak zostawić czy używać jeszcze wzorów redukcyjnych