Równanie trygonometryczne
Miszka: Dobry wieczór, przychodzę do Was z pytaniem odnośnie kolejnego zadanka z trygonometrii:
Rozwiązać równanie sinx2 + cosx2 = √2sinx
To co zrobiłem samemu, to zamieniłem sobie x2 po prostu na α, przez co otrzymałem:
sinα + cosα = √2sin2α
Następnie rozłożyłem sin2α za pomocą wzoru... no i dalej pustka. Czy mógłbym prosić o jakąś
wskazówkę?
5 mar 21:25
wredulus_pospolitus:
możesz z:
| | π | |
sina + cosa = √2sin(a + |
| ) |
| | 4 | |
5 mar 21:32
Mila:
| | x | | x | |
sin |
| +cos |
| =√2*sinx /:√2 |
| | 2 | | 2 | |
| √2 | | x | | √2 | | x | |
| *sin |
| + |
| *cos |
| x=sinx |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | π | | π | | x | |
sin |
| *cos |
| +sin |
| *cos |
| =sinx − zwijamy lewą stronę |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
rozwiąż dalej sam
5 mar 21:51