Rozwiaz rownanie
I: Rozwiąż równanie.
|x−√2|+|x+2√2|−3√2=0
x=√2
x=−2√2
1.x∊(−∞;−2√2)
−x+√2−x−2√2−3√2=0
x=−√2 nie należy do przedziału
2.x∊<−2√2;√2)
−x+√2+x+2√2=3√2
zawsze prawdziwe
3.x∊<√2;∞)
x−√2+x+2√2−3√2=0
x=√2
x∊<−2√2;√2>
Czy ktoś mógłby to sprawdzić proszę?
5 mar 21:11
Mila:
Jest dobrze.
5 mar 21:55
I: Dzięki za pomoc
6 mar 13:17
ICSP: |x − √2| + |x + 2√2| ≥ |x − √2 − x − 2√2| = 3√2
Równość zajdzie tylko wtedy gdy liczby x − √2 oraz x + 2√2 mają ten sam znak lub są równe
0, czyli
(x − √2)(x + 2√2) ≤ 0
x ∊ [− 2√2 ; √2]
6 mar 13:32