Planimetria
Hali: Długości boków trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny a najkrótszy bok ma długość 3 jeżeli
największy kąt ma 120° to pole wynosi?
5 mar 20:39
wredulus_pospolitus:
z tw. cosinusów:
(3+2r)
2 = 3
2 + (3+r)
2 − 2*3*(3+r)*cos120
o
wyznaczasz 'r'
| | 1 | |
później np. z P = |
| *3*(3+r)*sin120o |
| | 2 | |
5 mar 20:48
Mila:

r>0
Z tw. cosinusów:
(3+2r)
2=3
2+(3+r)
2−2*3*(3+r)*cos(120
o)
9+12r+4r
2=9+9+6r+r
2+9+3r
3r
2+3r−18=0/:3
r
2+r−6=0, r>0
Δ=25
| | −1−5 | | −1+5 | |
r= |
| <0 lub r= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
r=2
Boki Δ: 3, 5, 7
| | 1 | | 15 | | √3 | |
PΔ= |
| *3*5*sin(120o)= |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
===========
5 mar 21:08