Przedstaw trójmian kwadratowy f w postaci...
Temudżyn: Przedstaw trójmian kwadratowy f w postaci ogólnej i oblicz wyróżnik tego trójmianu
a)f(x)=(x−12)2−3
c)f(x)=2(x−3)2−14
e)f(x)=−12(x−2)2+2
5 mar 19:37
janek191:
e)
f(x) = −0,5*(x − 2)2 + 2 = −0,5*( x2 − 4 x + 4) + 2 = − 0,5 x2 + 2 x − 2 + 2
f(x) = −0,5 x2 +2 x
Δ = b2 − 4a*c = 22 − 4*(−0,5)*0 = 4
5 mar 19:41
Jan Chrzan : Dzięki. Mógłbyś mi jeszcze pomóc w podpunkcie a? Bo z c chyba dam sobie radę.
5 mar 19:49
Jan Chrzan : Dzięki. Mógłbyś mi jeszcze pomóc w podpunkcie a? Bo z c chyba dam sobie radę.
5 mar 19:49
janek191:
a) tak samo jak e)
5 mar 19:51
Jan Chrzan: Akurat mam problem z tymi samymi zadaniami co kolega Temudżyn i też potrzebowałbym pomocy.
5 mar 19:52
Jan Chrzan: Tam gdzie w e mnożymy przez 0,5 tam w a mnożymy przez 1?
5 mar 19:55
janek191:
Tak, bo a = 1
5 mar 19:58