Trojkat prostokatny
6latek:

W trojkacie prostokatnym ABC z wierzchilka kąta prostego B poprowadzono wysokosc BD i
dwusieczna kata BDC
Olazalo sie wowczas ze AB=BP
Oblicz miary kątow trojakata ABC i wykaz ze BP jest jego srodkowa
Zrobilem rysunek i pooznaczalem co sie da
5 mar 18:45
6latek:
5 mar 19:13
an: to policz troszkę
β= jeżeli jeden kąt jest α a drugi 90o
następnie 2γ=...podonie j.w
to α będzie miał ile o
5 mar 19:17
an: podpowiedź 2
Trójkąt ma sumę kątów 180o
5 mar 19:52
6latek: β= 90−α
2γ= 90−(90−α)=α
δ= 90−α
α+90+90−α=180
wychodzi mi 180=180
5 mar 20:39
Eta:

3α=90
o ⇒ α=30
o , to 2α=60
o
|AB|=AP|=|BP|=|PC|
BP −− jest środkową
5 mar 20:39
6latek: Dobry wieczor

dziekuje Ci
Po drugie . Ja sie tak nie bawie
Przyjdzie na piaskownice. Pozabiera zabawki i pozamiatane

Powiedz mi . jak ja mam to zauwazac . Okulary mam nowe jakby co
5 mar 20:44
6latek:
5 mar 21:22
6latek: Eta 
Pytam sie powaznie . Mozesz cos doradzic ? jakies wskazowki , zadanka do tego
5 mar 23:33
an: w/g Twego rysunku i jak policzyłes 2γ=α, β=90−α kąt trójkąta BPC
| α | |
| +(180−α)+(90−α)=180 ⇒α=60o |
| 2 | |
Trójkąt ABP posiada trzy kąty po 60
o, a więc jest równoboczny o boku równym a.
Trójkąt BPC posiada dwa równe kąty β=γ czyli jest równoramienny i BP=PC=a jako że BP=a
i AP=a to punkt P jest środkiem odcinka AC czyli BP jest środkową.
Przetrzyj te okulary i poczytaj co napisałem patrząc na swój rysunek tyle razy, aż to
"zobaczysz" .
6 mar 20:34
6latek: dziekuje za pomoc

zaraz wyczyszcze wlasnie kupilem sciereczki do okularow ,chociaz moja corka mowi ze one rysuja
szkla i lepiej myc pod woda
6 mar 20:37