.
sylwiaczek: proste y−5x=2 i 4y+x=8 przecinaja sie w punkcie A a prostka k przecina te proste w punktach B i
C. punkt S(7/2, −3/2) jest srodkiem odcinka BC. Oblicz wspolrzedne punktow B i C
probuje to zrobic B(b, 5b+2) C(c, −1/4c+2) i te same odleglosci od punktu S ale strasznie
dziwne liczby wychodza
5 mar 18:42
Eta:
2 sposób
Proste k i p przecinają się w punkcie A(0,2) ( po rozwiązaniu układu równań k i p
k: y=5x+2 to B( b, 5b+2) i p: y=−
14x+2 to C(c, −
14c+2)
S jest środkiem BC to:
| 7 | | b+c | |
| = |
| ⇒ b+c=7 ⇒ b= 7−c |
| 2 | | 2 | |
| | −3 | | 5b+2−0,25c+2 | |
i |
| = |
| ⇒ 5b−0,25c=−7 ⇒ 5(7−c)−0,25c=−7 ⇒ c= 8 to b= −1 |
| | 2 | | 2 | |
B(−1,−3) , C(8,0)
=============
5 mar 23:17
Mila:
A pisała, że to strasznie skomplikowane
5 mar 23:29
Eta:
Może dla niej .... "strasznie" skomplikowane ( działanie na ułamkach)
5 mar 23:31
sylwiaczek: nie nie, po prostu pewnie gdzies sie pomylilam bo inne ulamki mi wychodzily

dzieki
7 mar 15:00