zbiory ograniczenie
Ilona: Zbadać czy podany zbiór jest ograniczony z dołu, ograniczony z góry i ograniczony
B={x należy do R, sin x <0}
W odp mam, że nie ma żadnego ograniczenia. Nie bardzo rozumiem dlaczego.
Dolne wydaje mi się, że powinno być m=−1. Prośba o wyjaśnienie.
5 mar 18:26
Adamm:
B = {x∊R : sin(x) < 0 } = ∪k∊Z(π+2kπ, 2π+2kπ)
Czy ten zbiór jest ograniczony z dołu/góry
no nie jest ograniczony ani z doły ani z góry, bo np.
3π/2+2kπ∊B dla dowolnego k całkowitego i
3π/2+2kπ→±∞ dla k→±∞
5 mar 18:49