proste równanie w zbiorze liczb zespolonych - mały kłopot
polo: Witam. Mam problem z wyznaczeniem rozwiązań równania z4=−1 a dokładniej wyznaczyłem dwa
poprawnie ale gdzieś po drodze musialem zgubic 2 kolejne i nie mam pojecia w ktorym miejscu
z4=−1
(z2)2=−1
z2=i
z= +√i, −√i
5 mar 17:24
konrad:
z4=−1
z2=i lub z2=−i
5 mar 17:25
ICSP: (z2)2 = −1
z2 = i v z2 = −i
5 mar 17:25
polo: czyli pozostałe dwa rozwiązania to będą: z=√−i, −√−i jeżeli dobrze rozumiem?
5 mar 17:34
ICSP: Niezbyt.
Jak dotąd nie podałeś żadnego rozwiązania.
5 mar 17:35
PW: A nie uczyłeś się o postaci trygonometrycznej?
z4 = cosπ + isinπ
i stosować wzory de Moivre'a.
5 mar 17:41
polo: @PW uczyć się uczyłem, ale "mój" sposób akurat w tym przykładzie wydawał się łatwiejszy
5 mar 17:55
Mila:
z
2=i lub z
2=−i
Możesz skorzystać z równości : (1+i)
2=2i, (1−i)
2=−2i
| | 1 | | 1 | |
z2= |
| *(2i) lub z2= |
| *(−2i) |
| | 2 | | 2 | |
| | (1+i)2 | | (1−i)2 | |
z2= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1+i | | 1−i | |
z=± |
| lub z=± |
| |
| | √2 | | √2 | |
5 mar 18:25
polo: @Milla
dzięki za odpowiedź, taki właśnie są odpowiedzi "książkowe", ale można powiedzieć że ciągle mój
przykład nie daje mi spokoju.
Czy mój sposób jest w ogóle w jakimś stopniu poprawny? Jeśli nie to dobrze by było by ktoś
wskazał "palcem" gdzie popełniłem błąd w rozumowaniu
5 mar 18:57
jc: polo, z
4=−1 ⇔ z
2=i lub z
2=−i.
więc zapis z=
√i nie bardzo ma sens (wcześniej z było liczbą).
Możemy napisać z ∊
√i.
5 mar 19:24
konrad: a to co
√i liczbą nie jest
5 mar 19:26
ICSP: nie jest.
5 mar 19:32
ICSP: jc wyżej wyraźnie zaznaczył czym jest √i .
5 mar 19:33
polo: No już niby lepiej rozumiem, ale teraz zaskoczyłeś mnie tym ze z=√i nie jest liczbą, ciężko
mi to pojąć.
5 mar 20:40
PW: Nie trzeba pojmować, wystarczy przyswoić definicję.
5 mar 21:28