matematykaszkolna.pl
Wyznacz wspolrzedne wierzcholka A (rownoleglobok,wektory) Wyznacz: rysunekPunkty P = (−3, −9), Q = (8, 4) i R = (−12, −4) sa srodkami odpowiednio boków AB, BC i DA równoległoboku ABCD. Wyznacz współrzedne wierzchołka A tego równoległoboku. Nie wiem czy mój sposób jest dobry,więc jeśli nie jest to prosiłbym o rozwiązanie tego zadania. ΔRPQ jest równoramienny,wyznaczam S ze wzoru na środek odcinka RQ,bo są podane punkty. |SA|=|SB| z wektorów,wyznaczam z tego xb,yb i liczę xa,ya ze wzoru na środek odcinka |AB| Czy jest to poprawne?
5 mar 15:46
wredulus_pospolitus: Propozycja 1: 1) wyznaczasz równanie prostej zawierającej RQ 2) wyznaczasz równanie prostej równoległej z (1) ale przechodzącej przez P 3) obliczasz |RQ|
 |RQ| 
4) wyznaczasz punkt na prostej (2) odległy o

od punktu P
 2 
5) w ten sposób masz współrzędne punktu A i B
5 mar 15:53
Wyznacz: dzięki,a to co podałem jest źle?
5 mar 15:53
wredulus_pospolitus: Propozycja 2: 1) wyznaczasz równanie prostej zawierającej RQ 2) wyznaczasz równanie prostej równoległej z (1) ale przechodzące przez P 3) wyznaczasz równanie prostej PROSTOPADŁEJ do (1) i (2), przechodzącej przez R 4) przecięcie się prostych (2) i (3) to szukany punkt A
5 mar 15:54
wredulus_pospolitus: |SA| = |SB| <−−− okey ... ale jaka jest długość? (ja wiem, Ty pewnie też ... ale o tym nie piszesz nigdzie) Można tak zrobić (o ile wiesz ile wynosi |SA| ) ale szczerze mówiąc jest to mocno skomplikowane podejście i nadal potrzebujesz (tak jak przy propozycji 1) ustalić który z wyznaczonych punktów to A, a który to B
5 mar 15:58
wredulus_pospolitus: a nie ... nie będzie tak łatwo to zrobić u Ciebie ... za każdym razem będziesz musiał sprawdzać czy warunek, że P jest środkiem odcinka AB jest spełnione czy też nie
5 mar 15:59
Wyznacz: znaczy nie chodzi mi o dlugosc,tylko o wektory,zle to ujalem bo znaku wektora nie moglem znalezc . Wektor SA = Wektor SB
5 mar 16:01
jc: P = (−3, −9), Q = (8, 4) i R = (−12, −4)
 1 
A = P +

(R−Q) = ... wystarczy podstawić ...
 2 
5 mar 16:02
jc:
 1 
A=(−3,−9) +

( (−12, −4) − (8,4) ) = (−3,−9) + (−10, −4) = (−13, −13)
 2 
5 mar 16:04
Wyznacz: Dzieki za pomoc
5 mar 16:05