trygonometria
konradXd: Czy ktoś mógłby mi pomóc z tym rownaniem
(sin4α+sin6α+sin8α)3 = sin34α+ sin36α+ sin38α
5 mar 15:23
ICSP: (a+b+c)3 − a3 − b3 − c3 = 3(a+b)(b+c)(a+c)
5 mar 15:29
Mariusz:
Mogłeś podać chociaż jak ten wielomian rozłożyć
Z funkcyj symetrycznych dostaniemy
(a+b+c)3−(a3+b3+c3)=3(ab+ac+bc)(a+b+c)−3abc
3(ab+ac+bc)(a+b+c)−3abc=
3(a(b+c)+bc)(a+b+c)−3abc=
3a(b+c)(a+b+c)+3bc(a+b+c)−3abc=
3a(b+c)(a+b+c)+3bc(a+b+c−a)=
3a(b+c)(a+b+c)+3bc(b+c)=
3(b+c)(a(a+b+c)+bc)=
3(b+c)(a(a+b)+ac+bc)=
3(b+c)(a(a+b)+c(a+b))=
3(b+c)(a+b)(a+c)
O funkcyjach symetrycznych możesz znaleźć trochę np u Sierpińskiego
5 mar 18:17
konradXd: Dzięki za pomoc
5 mar 21:08