Zakoduj kolejno liczbę setek, dziesiątek i jedności iloczynu abc
Jeff: Liczba −2 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) = x
3 + ax
2 + bx + c. Próbowałem
podzielić W(x) : (x+3)
3 ale wtedy wychodzi, że stopień wielomianu w(x) jest taki sam jak
dzielnika. Czy mógłby mi ktoś pomóc jak mam to zrobić inaczej? Dziekuję
5 mar 14:37
ICSP: w(x) = (x+2)3 = x3 + ax2 + bx + c
Wystarczy skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia lub zwyczajnie wymnożyć.
5 mar 14:44
yyy:
W(x) = (x+2)3
x3 + ax2 + bx + c = (x+2)3
skorzystaj ze wzorow skroconego mnozenia
5 mar 14:44
Jeff: Dzięki wielkie za pomoc
5 mar 14:48
ICSP: Ewentualnie masz jeszcze wzory Viete'a.
5 mar 14:49