.
.: liczby należące do zbioru [1 2 3 4 5 6 7 8] ulozono losowo w ciag. oblicz prawdopodobienstwo ze
ostatnim wyrazem ciagu bedzie 8 jesli pierwszym wyrazem ciagu jest liczba parzysta
5 mar 14:21
Jerzy:
X ........8
2 ........ 8 − 6!
4 .........8 − 6!
6 .........8 − 6!
5 mar 14:23
.: czemu za każdym razem jest 6! ?
5 mar 14:30
Jerzy:
Jeśli masz ciąg: X ..... 8 , to pomiedzy tymi dwoma cyfreami masz 6 cyfr, które możesz ułożyc
na 6! sposóbów ( permutacje)
5 mar 14:34
.: ok dziekuje
5 mar 14:37
Pytający:
Jerzy, ale nie policzyłeś tego, o co pytali (prawdopodobieństwa warunkowego).

A // ostatni wyraz to ósemka
B // pierwszy wyraz to liczba parzysta
| | P(A∩B) | | |A∩B| | | | | 3 | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | |B| | | | | 28 | |
1 // ostatni wyraz to ósemka
| |
// pierwszy wyraz to liczba parzysta (ale nie ósemka, czyli wybór 1 z 3 dostępnych) |
| |
6! // pozostałe dowolnie
| |
// pierwszy wyraz to liczba parzysta (być może ósemka, czyli wybór 1 z 4 dostępnych) |
| |
7! // pozostałe dowolnie
5 mar 15:31
PW: Gdyby chcieć koniecznie pokazać w tym zadaniu zastosowanie wzoru na prawdopodobieństwo
warunkowe, to:
− zdarzenie B − "pierwszym wyrazem ciągu jest liczba parzysta"
− zdarzenie A − "ostatnim wyrazem ciagu jest 8"
− zdarzenie A∩B = "ostatnim wyrazem ciagu jest 8 i pierwszym jest liczba parzysta"
(na pierwszym miejscu parzysta na 3 sposoby, na następnych 6 miejscach dowolnych 6 różnych
liczb różnych od pierwszej i od 8),
| | P(A∩B) | | 3 | | 1 | | 3 | |
P(A|B) = |
| = |
| : |
| = |
| . |
| | ,P(B) | | 56 | | 2 | | 28 | |
Wynik dwa razy większy niż u
Jerzego.
Gdzie jest błąd?
5 mar 15:51
PW: Pytający, nie widziałem.

ale przynajmniej zeznajemy jednakowo.
5 mar 15:53
Jerzy:
Racja po Waszej stronie Panowie
5 mar 15:56