Homograficzna
Homograficzna: Punkt A = (6, −4) jest srodkiem symetrii wykresu funkcji homograficznej okreslonej wzorem f(x)
| | ax+3 | | d | |
= |
| ,gdy x≠−d.Oblicz |
| . |
| | x+d | | a | |
| | a(x−6)+6a+3 | | 6a+3 | |
f(x)= |
| = |
| +a |
| | x−6 | | x−6 | |
| d | | −3 | |
| wyszło mi |
| ,czy mógłby ktoś to sprawdzić?czuje,ze cos popsulem |
| a | | 2 | |
5 mar 13:47
Jerzy:
| | 3 | |
Pomyliłeś/aś znak. Ma być: |
| |
| | 2 | |
5 mar 14:02
Jerzy:
| | d | | −6 | | 3 | |
d = − 6 , ale przecież a = −4 , czyli: |
| = |
| = |
| |
| | a | | −4 | | 2 | |
5 mar 14:03
6latek: Witaj
Jerzy 
Prosze zobacz na moj post . .dzieki
5 mar 14:05
g: czyli w mianowniku powinno być x+6?
5 mar 14:06
Jerzy:
Nie, mianownik masz dobry, bo: d = − 6 ( asymptota pionowa podanej funkcji )
5 mar 14:11
Jerzy:
Tzn. asymptota pionowa tej funkcji, to : x = 6 , czyli w mianowniku mamy: x − 6
5 mar 14:12