.
HELPP: liczba n jest najwieksza liczba naturalna dla której liczba 2p jest dzielnikiem liczby 30!.
Oblicz n*p
5 mar 13:34
wredulus_pospolitus:
hęęęę
5 mar 14:08
[C[HELPP]]: Mam takie zadanie od nauczyciela. może być błąd w zadaniu bo już miałem kilka razy taką
sytuacje ale nie jestem pewny czy tutaj też jest bład
5 mar 14:10
Adam:
p jest największa taka że 2p dzieli 30! ?
5 mar 15:08
Adam:
[30/2] = 15
[15/2] = 7
[7/2] = 3
[3/2] = 1
p = 15+7+3+1 = 26
5 mar 15:10
wredulus_pospolitus:
a jaki związek jest pomiędzy n i 2
p dzielące 30!, aby móc obliczyć n*p

może to 2
n*p ma dzielić 30!
5 mar 15:41
HELPP: W takim razie mam błąd w tym zadaniu

więc nie wiem jak ma brzmieć poprawne polecenie

ale
dzięki za jakąkolwiek pomoc
5 mar 15:43