granice
Bartosz: Wiecie może jak rozwiązać granice o taką?
sin3x * ctg5x
![](emots/2/pytajnik.gif)
x−>0
5 mar 13:20
5 mar 13:23
: | cos5x | |
zamien ctg na |
| i podstaw pod 'x' 0 ![emotka](emots/1/wesoly.gif) |
| sin5x | |
5 mar 13:23
Bartosz: Tyle to ja też wiem, hihi
![](emots/2/oczko2.gif)
Powiedz ICSP jak do tego doszedłeś
![](emots/2/oczko2.gif)
Sam sin3x to wiem, ale co z tym ctg zrobić.
5 mar 13:24
Bartosz: Aha, moment
5 mar 13:24
Bartosz: No i dupa, wychodzi mi : −3/0.
5 mar 13:26
Jerzy:
| sin3x | | 5x | | 3x | | 3 | |
= lim |
| * |
| * |
| = |
| |
| 3x | | tg5x | | 5x | | 5 | |
5 mar 13:26
Bartosz: | 5x | | 1 | |
Sory, ale nie nadążam. Jakim cudem |
| * |
| ? Resztę kumam. |
| tg5x | | 5x | |
5 mar 13:33
Jerzy:
| 1 | | 5x | | 1 | |
ctg5x = |
| = |
| * |
| |
| tg5x | | tg5x | | 5x | |
5 mar 13:35
Bartosz: Okej, okej, już, dzienx
5 mar 13:36