Napisz równanie prostej równoległej do podanej i przechodzącej przez punkt P=(-5
Jaska: Napisz równanie prostej równoległej do podanej i przechodzącej przez punkt P=(−5,2)
−4y+10=0
5 mar 11:59
Jerzy:
y = 2
5 mar 12:01
Jaska: Jak to obliczyłeś
5 mar 12:02
Jerzy:

Niebieska: −4y + 10 = 0
Zielona: y = 2
5 mar 12:02
Jaska: I jak mam zapisać równanie prostej skoro nie mam x ?
5 mar 12:04
Jerzy:
Nic nie liczyłem. Pierwsza prosta jest rownolegla do osi OX, więc szukana też musi być
równolegla do osi OX.
5 mar 12:04
Jerzy:
Proste równoległe do osi OX mają równanie: y = a ( a − stała wartość )
5 mar 12:05
Jaska: Czyli gdyby P=(12,−6) to y= −6
5 mar 12:10
Jerzy:
Tak.
5 mar 12:18