Długość dwusiecznej
kabaczek: W trójkącie prostokątnym o przeciwprostokątnych 6 i 8 poprowadzono dwusieczną kąta prostego.
Oblicz długość dwusiecznej.
5 mar 06:46
Bleee:
Raczej o przyprostokatnych.
Jeśli nie masz pomysłu to robisz 'na chama'
Obliczasz przeciwprostokatna.
Ukladasz dwa równania korzystając z tw. cosinusow.
Rozwiazujesz układ rownan
5 mar 08:39
Mila:

ΔBMD∼ΔACB
8*(6−x)=6x
48−8x=6x
14x=48
==========
Wzór :
| | a*b√2 | |
d= |
| długość odcinka dwusiecznej kąta prostego |
| | a+b | |
w Δ prostokątnym o przyprostokątnych a i b
5 mar 16:53