funkcje
Adikson: Okres połowicznego rozpadu izotopu jodu wynosi 8 dni. Początkowa masa próbki tego pierwiastka
wynosiła 64g (t=0).
Funkcja opisująca masę próbki po upływie t dni dana jest wzorem f(t)= 64*2−1/8t.
Jaka ilość pierwiastka zostanie po 24 dniach?
4 mar 22:22
Bleee:
Podstaw t=24 do wzoru jeżeli nie masz innego pomyslu
5 mar 08:44
daras: t = 24 dni = 72 T
1/2
5 mar 18:09
daras: wroć ! bo T
1/2 = 8 dni ( a nie godzin)
| | mo | | mo | |
więc m(t=24d) = |
| = |
| = 8 g |
| | 23 | | 8 | |
5 mar 18:10