Prostopadłościan
Xvartis: 2. W prostopadłościanie dane są: długość przekątnej prostopadłościanu – 10, kąt między
przekątną prostopadłościanu a przekątną ściany bocznej o mierze 30 stopni oraz kąt
nachylenia przekątnej prostopadłościanu do płaszczyzny podstawy 30 stopni. Oblicz objętość
tego prostopadłościanu.
4 mar 22:04
dero2005:

D = 10
k = 5
√3
c = 5
b
2 + c
2 = k
2
b = 5
√2
a
2 + k
2 = D
2
a = 5
V = a*b*c =
5 mar 17:39
Julia: Przekątna prostopadłościanu ma długość 60 i tworzy z przekątna podstawy kąt α. Oblicz wysokość
tego prostopadłościanu jeżeli wiadomo że sinα=3/4
24 lut 16:34
Borys:
24 lut 18:26
Eta:

Hej
Borys 
sinα= 3/4 ( nie tangens
4a=60
H=3a=....
24 lut 18:58
Borys:
25 lut 18:11