Parametr m w wykresach
Karolinkaa: Witam,
Prosta o równaniu 2x−2my−4=0 ma dokładnie dwa punkty wspólne z parabolą o równaniu y=−x
2+4x−4
.
Wyznacz możliwe wartości parametru m
Dziękuję za pomoc!
4 mar 21:00
iteRacj@:
dokładnie dwa punkty wspólne ⇔ układ podanych równań ma dwa rozwiązania
Spróbuj zapisać i rozwiązać taki układ.
4 mar 21:12
sf: wyznacz y z pierwszego rownania i wstaw do drugiego.Kiedy rownanie ma dwa rozwiazania?
4 mar 21:13
sf: rownanie kwadratowe *
4 mar 21:13
Karolinkaa: (x−2)/m=−x2+4x−4?
4 mar 21:26
Karolinkaa: wyszło mi tylko ze jak m=1 to x=1 a jak m=−1 tto x=3
4 mar 21:27
iteRacj@:
Dzieląc, zawsze trzeba mieć pewność, że nie dzieli się przez 0.
Zanim wyliczysz y z pierwszego równania, musisz sprawdzić, ile rozwiązań będzie dla m=0.
4 mar 21:32
iteRacj@:
A potem trzeba zrobić założenie, że m≠0 i dopiero wtedy można zapisać postać z 21:26.
4 mar 21:33
Karolinkaa: wtedy z pierwszego wychodzi ze 2x+0y=4 czyli x=2 i ogólnie na tym etapie mi mózg paruje i nie
wiem co robić
4 mar 21:35
Karolinkaa: czyli dla m=0 nie ma jeden punkt wspolny wwiec nie licze tego do rozwiazania?
4 mar 21:36
iteRacj@:
Dobrze to policzyłaś, naszkicuj wykres x=2 oraz y=−x2+4x−4. Będziesz widzieć, czy te wykresy
mają dokładnie dwa punkty wspólne.
4 mar 21:38
iteRacj@:
Nie, m=0 nie należy do rozwiązań.
4 mar 21:39
Karolinkaa: bo ja bym zrobiła że jeżeli −x2+4x−4 = −(x−2)2 to ta prosta w punkcjie x=2 powinna znajdować
się poniżej wartości 0, wtedy mam pewność, że zawsze będą 2 punkty styczności ale nie wiem co
zrobić jak podstawiam to dwa
bo (x−2)/m<0 dla x=0 ale wtedy wychodzi że 0/m<0
4 mar 21:39
Karolinkaa: dla x=2*
4 mar 21:40
iteRacj@:
Musisz rozwiązać równanie z 21:26, tylko wtedy dostaniesz wszystkie rozwiązania.
Twój sposób nie jest dobry, ponieważ wykres 2x−2my−4=0 zawsze przechodzi przez pkt(2,0), więc
nie będzie tak jak piszesz 21:39.
4 mar 21:47
iteRacj@:
Po prostu rozwiąż ten układ równań.
4 mar 21:48
Karolinkaa: bo mi to nie pasuje bo w pytaniu mam podać przedziały
"Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj sumę wszystkich tych końców tych
przedziałów, które są liczbami"
I napisać ile jest takich przedziałów a z tego równania wwychodzi mi tylko że zawsze x=2, dla
m=1 x=1 a dla m=−1 x=3
4 mar 21:50
iteRacj@:
Widać, że liczba 2 jest zawsze rozwiązaniem równania, niezależnie do wartości m.
| | 1 | |
Dwa różne rozwiązania będą, jeśli x−(2− |
| )≠x−2. |
| | m | |
4 mar 22:01
iteRacj@:
A ten warunek jest spełniony dla każdego m. Wstępny warunek był m≠0 i to daje dwa przedziały.
4 mar 22:03
4 mar 22:09