Proszę o pomoc
Staś: Oblicz prędkości dwóch poruszających się po okręgu punktów wiedząc, że:
−jeżeli kierunki ruchu tych punktów są przeciwne to punkty mijają się co 2 sekundy
−jeżeli kierunki poruszania się punktów są zgodne to pierwszy punkt wyprzedza drugi co 5
sekund
−okrąg ma długość 80 cm
Zapisz obliczenia.
4 mar 20:34
Mila:

Dane:
t
1=5s, t
2=2 s
v
1,v
2 − prędkości punktów
ZAł. v
1>v
2
1) wyruszają naprzeciw siebie:
2*v
1+2*v
2=80
v
1+v
2=40
2) Wyruszają razem w tym samym kierunku
Szybszy przebył w ciągu 5s całą drogę (80 cm) i dogonił pierwszego
Wolniejszy punkt przebył drogę s
2=5*v
2
szybszy przebył drogę s
1=80+5v
2=5*v
1
5v
1=80+5v
2
5v
1−5v
2=80
v
1−v
2=16
v
1+v
2=40
2v
1=56
v
1=28cm/s
v
2=40−28=12
odp.
v
1=28cm/s
v
2=12cm/s
4 mar 21:26
Staś : Dziękuję, zawsze mogę na Ciebie liczyć.
4 mar 23:37
Mila:
To miło, że się odezwałeś.

Powodzenia życzę w zmaganiach z królową nauk.
Ostatnio wpisują zadania i nawet nie wiadomo, czy przeczytali rozwiązania..
4 mar 23:42