Trojkat i wysokosci
6latek:

W trojkacie ABC dane sa miary kątow α i β
Oblicz miary kątow utworzonych przez kazda pare wysokosci trojkata
Tylko zrobilem rysunek
4 mar 18:26
iteRacj@:
|<FCH|=90o−α i |<CFH|=90o z tego wylicz |<CHF|
4 mar 18:30
6latek: Dobrze bede liczyl
4 mar 19:28
6latek: Licze kąt CHF
180−90−(90−α)= α (czyli kat pomiedzy wysokoscia CD i BF
Licze kąt CHE
kąt HCE= 90−β
kąt CEH= 90o
kąt CHE= 180−90−(90−β)= β ( kat pomiedzy wysokoscia CDi AE
Teraz by wychodzilo ze kat pomiedzy wysokoscia Ae i BF (kat FHE) wynosi z rysunku α+β
Jednak w odpowiedzi mam 180−(α+β)
Dlaczego ?
5 mar 13:59
6latek:
5 mar 14:13
Jerzy:
Witaj

Nie wchodząc w szczegóły ( nie znosze tego typu zdań) , istnieją dwa kąty pomiedzy
wysokościami AE i BF. Jeśli jeden znich ma miarę α + β , to z przyczyn oczywistych drugi ma
miarę: 180 − (α + β)
5 mar 14:15
yyy:

w odpowiedzi jest podany kąt przyległy do tego ktory oblilczyles
5 mar 14:16
6latek: No tak . dziekuje .
5 mar 14:20