przerkoje graniastosłupów
nieumiemmaty:

Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny. Oblicz pole przekroju graniastosłupa
płaszczyzną przechodzącą przez:
a) krawędź DD1 i środek krawędzi BC
b)środki krawędzi wychodzących z wierzchołka A.
Otóż w podpunkcie a pole wyszło mi 12
√5, zaś w odpowiedziach mam 24
√5.
Mam problem również z b, którego w ogóle nie rozumiem. Mógłby mi ktoś pomóc
4 mar 17:56
iteRacj@:

tak wygląda przekrój z pkt b/
4 mar 18:25
janek191:

Mamy x
2 = 6
2 + 3
2 = 36 + 9 = 45 = 9*5
x = 3
√5
zatem pole przekroju
a) P
1 = x*8 = 8*3
√5 = 24
√5 j
2
b) Mamy Δ równoboczny o bokach długości y = 3
√2
Pole przekroju
| y2 √3 | | 18 √3 | |
P2 = |
| = |
| = 4,5√3 j2 |
| 4 | | 4 | |
4 mar 18:31
janek191:
W b) się pomyliłem, bo to nie jest sześcian.
Patrz 18.25
4 mar 18:32
iteRacj@:
a/ 8*3√5=24√5
4 mar 18:33