tw sinusow i cosinusow
MacinMacin: sprawdź czy trójkąt o bokach długości a, b, c, jest ostrokątny , prostokątny czy rozwartokątny:
a=10,b=11,c=4
4 mar 17:14
Mariusz:
Masz dane długości boków więc kąty policzysz z twierdzenia cosinusów
Twierdzenie cosinusów jest jednym z uogólnień twierdzenia Pitagorasa
4 mar 17:54
janek191:
a2 + b2 = c2
102 + 42 = 116 ≠ 112 = 121
Δ nie jest prostokątny.
4 mar 18:05
janek191:
a> 0 , b > 0 i c > 0 − długości boków Δ
a ≤ b < c
1) a2 + b2 > c2 ⇒ Δ jest ostrokątny
2) a2 + b2 < c2 ⇒ Δ jest rozwartokątny
zatem mamy
116 < 121 ⇒ Δ jest rozwartokątny
4 mar 18:48