matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tw sinusów i cosinusów
MacinMacin:
Oblicz długość boku c i pozostałe kąty trójkąta ABC, jeśli: a=3,b=2
√
2
i γ=135
0
4 mar 17:12
Mila:
Z tw. cosinusów: c
2
=3
2
+(2
√
2
)
2
−2*3*2
√
2
*cos 135
o
√
2
c
2
=9+8−12
√
2
*(−
)
2
c
2
=17+12=29 c=
√
29
Z tw. sinusów:
√
29
2
√
2
=
sin135
sinβ
√
2
√
29
*sinβ=2
√
2
*
2
√
29
sinβ=2
2
sinβ=
√
29
√
29
3
=
sin135
sinα
√
2
√
29
*sinα=3*
2
3
√
2
3
sinα=
=
2
√
29
√
58
4 mar 19:19
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick