twierdzenie sinusow i cosinusow
MacinMacin: Rozwiąż trójkąt ABC mając dane: ∡ABC=120 stopni oraz AB = 2√3 i AC=6
mógłby ktoś pomóc to rozwiązać ale z dobrym wytłumaczeniem bo nic z tego nie rozumiem
4 mar 16:44
wredulus_pospolitus:
Kuźwa ... co niby oznacza 'rozwiąż trójkąt'

Co on ... związany sznurkiem jest
4 mar 16:47
MacinMacin: nie wiem sam nie wiem o co chodzi nie mam rysunku tylko takie polecenie to wszystko
4 mar 16:58
wredulus_pospolitus:
Polecenie masz: "rozwiąż trójkąt"

To jest polecenie z książki czy tak sobie zapisałeś w zeszycie?
4 mar 16:59
Mila:
Rozwiąż trójkąt⇔obliczyć miary kątów i boków.
4 mar 17:01
6latek: wredulusie
sa takie polecenia .
4 mar 17:01
MacinMacin: mam wpisane na kartce co dostałem od nauczyciela takie zadanie nie ma żadnego obrazka jak
napisałem wyżej
4 mar 17:04
6latek: dzien dobry
Milu 
Kolego rysunek zrob sobie sam
4 mar 17:05
Mila:
Witam Cię miło
4 mar 18:33
Mila:

1) Z tw. sinusów:
| 6 | | 2√3 | |
| = |
| ⇔6*sinγ=2√3*sin(120o) |
| sin(120o) | | sinγ | |
| | √3 | |
sin120=sin(180−60)=sin60= |
| |
| | 2 | |
6sinγ=3
γ=30
o
120+30+α=180
α=30⇔ΔABC jest trójkątem równoramiennym
a=|BC|=|AB|=2
√3
odp.
Kąty: 120
o,30
o,30
0
boki: 6, 2
√3,2
√3
4 mar 18:47