Wielomiany
Xvartis: Współczynniki wielomianu w(x)=x3+ax2+bx+c tworzą ciąg geometryczny. Liczba −3 jest
pierwiastkiem tego wielomianu. Uzasadnij, że suma współczynników wielomianu jest jest
podzielna przez 8
4 mar 16:36
Mila:
1,a,b,c− wsp. wielomianu
q=α
b=a2, c=a3
W(x)=x3+ax2+a2x+a3
W(1)=S=1+a+a2+a3− suma współczynników wielomianu
W(−3)=0
−27+9a−3a2+a3=0
a3−3a2+9a−27=0
P(a)=a3−3a2+9a−27
p(3)=27−27+27−27=0
a=3 pierwiastek P(a)
S(3)=1+3+9+27=8*5
Schemat Hornera
1 −3 9 −27 a=3
1 0 9 0
a3−3a2+9a−27=(a−3)*(a2+9)
Jeżeli wsp. wielomianu są rzeczywistymi liczbami to koniec.
4 mar 22:21