czworokat
6latek: W czworokacie ABCD kąty przy wierzcholkach A i D sa proste
oraz BC=CD
wykaz ze w prostej BD zawarta jest dwusieczna kąta B
Mi wychodzi kwadrat
Moze ktos narysowac inny czworokat spelniajacy warunki zadania
4 mar 16:10
6latek:
4 mar 16:43
wredulus_pospolitus:

1) faktu, że ΔBCD jest równoramienny wiemy, że mamy kąt
α
2) więc kąt
β = 90−α
3) w takim razie z ΔABD który jest prostokątny wynika kąt
α
c.n.w.
4 mar 16:45
6latek: Czesc

dziekuje
4 mar 16:58
Mila:
1) ΔBCD jest równoramienny , kąty przy podstawie równe (α)
2) DC||AB,
Kąty naprzemianległe wewnętrzne są równe.⇔∡ABD=∡BDC
W prostej BD zawarta jest dwusieczna kąta B
4 mar 17:05
6latek: Jeszce raz dzien dobry

dziekuje .
4 mar 17:07