Ciągi
Atomiiinek: Witam wszystkich,
potrzebuję pomocy w 3 zadaniach z ciągów, a dokładnie
1)Wyznacz ile początkowych wyrazów c.arytmetycznego o r=2 i a1=3 należy dodać, aby otrzymać
sumę 255.
2)Ile wyrazów większych od −5 ma ciąg, którego wzór to: an = −2n2 + 3n?
3)Dla jakich wartości parametru k liczby 9−2k2, 4, k są kolejnymi wyrazami c.arytmetycznego?
Oglądałem już matemaksa, ale nie umiem za bardzo sobie poradzić z tymi zadaniami, czy byłby
ktoś w stanie mi pomóc i wytłumaczyć łopatologicznie te zadania?
Oczywiście jeżeli ktoś znajdzie czas, z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
4 mar 15:05
6latek: Zadanie nr 3
Masz 3 kolejne wyrazy ciagu arytmetycznego
a1= 9−k2
a2= 4
a3= k
czemu jest rowny srodkowy wyraz w takim ciagu?
4 mar 16:13
wredulus_pospolitus:
2)
−5 < −2n2 + 3n ... wyznaczasz przedział i sprawdzasz ile naturalnych 'n' jest wewnątrz
przedziału
4 mar 16:36
wredulus_pospolitus:
1)
| | a1 + an | | 3 + (3 + (n−1)*2) | |
Sn = 255 = |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | |
wyznacz 'n'
4 mar 16:37
Atomiiinek: Zadanie nr3 już zrozumiałem bezproblemowo, dziękuję za naprowadzenie

W zadaniu drugim trzeba policzyć deltę? Coś trzeba przenosić?
n dla zadania 1 wynosi 127, dobrze obliczyłem?
5 mar 00:05
6latek: −2n2+3n>−5
−2n2+3n+5>0
licz delte
5 mar 00:49
wredulus_pospolitus:
po co liczyć deltę?
−2n
2 + 3n+5 <−−−− parabola z ramionami skierowanymi do dołu
w(0) = 5 > 0 .... więc w 'pewnym momencie' w(n) < 0 i już zawsze będzie <0
w(2) = −8 + 6 + 5 > 0
w(3) = −18 + 9 + 5 < 0
Wniosek


I koniec zadania.
5 mar 10:08