Dowód.
K7: Wykaż, że...
1/a+ 1/b +1/c ≥ 1/√ab + 1/√ac + 1/√bc
4 mar 15:00
ICSP: a = b = c = −1
−3 ≥ 3
4 mar 15:04
K7: Bardziej chodzi o pokazanie dla dowolnej liczby, że zachodzi taka nierówność. Jakieś
przekształcenie potrzebuje.
4 mar 15:13
xyz: up
4 mar 15:22
ICSP:
4 mar 15:31
Mila:
k7 , chodzi o założenia.
4 mar 15:53
K7: Okej, czy umie ktoś wykazać tą nierówność?
4 mar 16:34
PW: Nie, nie da się udowodnić nieprawdy. ICSP pokazał na przykładzie, że teza jest fałszywa.
Sprawdź co autor zadania zakłada o liczbach a, b, c, a czego nie przekazałeś.
4 mar 17:34
xyz: a,b,c>0
4 mar 18:05
K7: tak, a,b,c >0
4 mar 18:05
Mila:
a,b,c>0
−−−−−−−−−−−−−⇔
−−−−−−−−−−−⇔
=================== +
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2*( |
| + |
| + |
| )≥2* ( |
| + |
| + |
| ) /:2 |
| | a | | b | | c | | √ab | | √ac | | √bc | |
⇔
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| ≥ |
| + |
| + |
| |
| a | | b | | c | | √ab | | √ac | | √bc | |
cnw
===============================
4 mar 20:49