Wyznacz wszystke wartosci
udasf: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m ∈ R, dla których równanie
x2+6mx+y2−4y+10m2−4m+2=0 opisuje okrąg. Jaka jest najwieksza mozliwa długosc tego
okregu?
no i wychodzi takie cos
(x+3m)2 + (y−2)2 = −m2+4m+2 i yw=6,więc największy obwód to 2πr=2√6π
S(−3m,2)
i co dalej?,no r>0 no ale tutaj nic ciekawego nie wychodzi w tej delcie po prawej.
ma wyjsc m∊(2−√6;2+√6)
4 mar 14:30
ICSP: m2 − 4m − 2 < 0
m2 − 4m + 4 < 6
|m − 2| < √6
−√6< m − 2 < √6
2 − √6 < m < 2 + √6
4 mar 14:50