Trojkat rownoramienny
6latek:

Trojkat rownoramienny ABC w ktorym AB = AC ma nastepujaca wlasnosc
Na ramieniu AC mozemy znalezc takie punkty P i R a na ramieniu AB taki punkt Q ze
|BC|=|BR|=|RQ|=|QP|=|PA|.
Oblicz miary kątow trojkata ABC
Jak sie za to zabrac?
b= odcinki rowne BC
3 mar 23:21
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że:
ΔCBR jest równoramienny
tak samo ΔPQR
Tak więc:
∡BCR = ∡CRB = α
∡QPR = ∡PRQ = β
Zauważ, że:
α = ∡BCR > ∡QPR = β
natomiast:
β = ∡QRP > ∡BRC = α
No i mamy sprzeczność
3 mar 23:38
6latek:

Tresc zadania dobra ale rysunek do zadania jest zly (sam go robilem )
Tak ma byc
Odpowiedz to 80,80,20
3 mar 23:43
wredulus_pospolitus:
To na spokojnie popatrz gdzie masz trójkąty równoramienne i pokoloruj 'równe kąty'
3 mar 23:59
6latek: Tak zrobie .
Moze jeszcze przy okazji pokoloruje drwala
4 mar 00:08
an: ∡BAC=∡AQP=α
......
∡RBC=α
∡BRC=∡RCB=4α
9α=180
α=20
4 mar 00:28
6latek:

Bedziemy mieli takie trojkaty rownoramienne
1) ΔAQP
2) PQR
3) QRB
4) RBC
4 mar 12:56
ite:
zał. |<BAC|=α
| | 180o−α | |
z ΔABC: |<ACB|=|<ABC|= |
| =90o−α/2 |
| | 2 | |
ΔRBC równoramienny ⇒ |<BRC|=|<ACB|=90
o−α/2 i |<RBC|=180
o−180
o+α/2+α/2=α
ΔAPQ równoramienny ⇒ |<AQP|=|<BAC|=α i |<APQ|=180
o−2α
więc |<QPR|=180
o−|<APQ|=2α
ΔQPR równoramienny ⇒ |<PRQ|=2α i |<PQR|=180
o−4α
więc |<RQB|=180
o−α−(180
o−4α)=3α
ΔQRB równoramienny ⇒ |<QBR|=3α
|<ABC|=|<QBR|+|<RBC|=3α+α=4α
|<ABC|=4α
suma kątów ΔABC 9α=180
o czyli to co napisał
an znacznie krócej
4 mar 14:40
6latek: dzien dobry

Za chwile bede pisal .Odpoczne troche bo wrocilem z dlugiego spaceru
4 mar 14:49
ite: Dzień dobry!
Chyba najłatwiej będzie zrobić na kartce duży rysunek i powpisywać wielkości kątów, na ekranie
trudno się to czyta.
Można ułożyć końcowe równanie tak jak an ale spróbuj też przyrównać miary kątów przy
podstawie w ΔABC.
4 mar 15:07
6latek:

Zrobie jeszcze raz rysunek
Chcialem to zrobic tak
Kąt nr 1 =α
stad kat nr 2 = 180−2α
stad kąt nr 3= 180−(180−2α)= 2α
stad kąt nr 4 = 180−4α
kąt nr 5= 180−(180−4α)−α= 4α−α=3α
Kat nr 6= 180−6α
kat nr 7= 180−(180−6α)−2α= 4α
Stad kąt nr 8= 4α−3α=α
Wiec 4α+4α+α= 9α
9α=180⇒α=20
o
4α= 80
o
4 mar 15:18