Policz grubość ścianki rury
GregM: Kwadratowa rura z zewnętrznej strony L ma grubość ścianki t tak,
że otwór jest kwadratem boku L−2t.
Znajdź wartość t, gdy L = 40 mm, aby powierzchnia przekroju wynosiła 375 mm2.
Proszę sprawdzić czy dobrze liczę:
P=a2 czyli a= √P czyli a=√375
a=19,365 mamy bok otworu.
Wewnętrzna ściankę możemy policzyć że wzoru a=L−2t
a mając już a z tego wzoru liczę t
Czyli 19,365=40−2t całość dzielę przez 2
Teraz mam 9,6824=20−t
t=20−9,6824
t=10,3175
Sprawdzam 2×t+a powinno dać 40
2×10,3175+19,365=40
Czy dobrze policzyłem czy jest inne rozwiązanie?
3 mar 22:55
dero2005:

2*L*t +2(L−2t)*t = 375
Δ = 19600
√Δ = 140
t = 2,5
4 mar 11:07
GregM: Dziękuję
4 mar 13:49
GregM: Jeszcze tylko jedno pytanie skąd to 2*L*t?
4 mar 19:12