Przekątne równoległoboku
Karolinkaa:

Czworokąt na rysunku jest równoległobokiem
|AE|=2; |ED|=2; |AB|=12
Oblicz długość przekątnych tego równoległoboku.
Bardzo dziękuję za pomoc.
3 mar 22:54
PW: Wyliczenie |EB| jest możliwe z twierdzenia Pitagorasa.
Mając |EB| wyznaczany cosA.
Twierdzenie kosinusów zastosowanew w ΔDBA pozwala wyliczyć |BD|.
3 mar 23:00
PW: A właściwie cosA wyznacza się bez znajomości |EB|
3 mar 23:02
Karolinkaa: a jak ten cosinus wyciagnac
3 mar 23:10
PW: Kąt A jest kątem w trójkacie prostokątnym BED − zastosować definicję.
3 mar 23:13
wredulus_pospolitus:
A = 180 − B
| | 2 | |
więc cos A = cos(180 − B) = −cos B = − |
| |
| | 12 | |
3 mar 23:13
PW: W trójkącie BEA, zmęczony jestem, przepraszam.
3 mar 23:14
kuba: To może nie odpowiadaj jak jesteś zmęczony, aby nie wprowadzać innych w błąd?
3 mar 23:16
Karolinkaa: bo z podobieństwwa trójkątów bym poprostu dała że BD = 12 ale AC mi brakuje
3 mar 23:16
Karolinkaa: czy dłuższa to c2=122+42−2*12*4*cosB
i cos B to −2/12 ?
3 mar 23:17
ICSP: ΔAEB ≡ ΔEBD ( kbk) ⇒ |BD| = |AB|
Aby policzyć drugą :
1. Liczysz wysokość opuszczoną na AB
2. Z wierzchołka c opuszczasz wysokość na podstawę AB. Przecina ona prosta będącą
przedłużeniem odcinka AB w punkcie F
3. Z twierdzenia Pitagorasa liczysz |BF|
4. Z twierdzenia Pitagorasa liczysz |AC|
3 mar 23:17
wredulus_pospolitus:
no i AC wyliczysz z tw. cosinusów
a cos (∡ABC) to cos(A) z postu 23:13
3 mar 23:18
PW: kuba, najgorsze są na forum te ścierwa, co innym nie pomogą, ale czyhają żeby komuś wbić
szpilę.
A nie zauwazyłeś, mądralo, że wredulus też się pomylił?
3 mar 23:20
Karolinkaa: cos(A)=cos(B)?
3 mar 23:21
wredulus_pospolitus:
| | 2 | |
cos(∡ABC) = cos(180 − ∡BAE) = −cos(∡BAE) = − |
| |
| | 12 | |
3 mar 23:43