matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz promień
Kamilowwy:
Punkt O jest środkiem okręgu. |AP|=14, |AB|=10; |OP|=31; Muszę obliczyć promień okręgu a już mózg mi wysiada. Dzięki za pomoc z góry! <3
3 mar 22:34
PW:
Potęga punktu względem okręgu.
3 mar 22:41
ICSP:
(31 − r)(31 + r) = 14 * 24 961 − r
2
= 336 r
2
= 625 r = 25
3 mar 22:41
Mila:
|PC|=x r+x=31, x=31−r, |OP|=31 Z tw. o siecznych: |AP|*|PB|=|PC|*PD| 14*24=(31−r)*(31+r) r
2
=625 r=25
====
3 mar 22:49