Oblicz wartość x.
GregM: Proszę o pomoc:
Prostokątny arkusz ma długość 1,6 m i szerokość 1,2 m.
Szerokość i długość są zredukowane o x m,
pozostawiając prostokąt o powierzchni 1,17 m2.
Określ wartość x.
3 mar 21:45
janek191:
(1,6 − x)*(1,2 − x) = 1,17
itd.
3 mar 21:47
GregM: Tak zacząłem Ale dalej gdzieś się gubię.
3 mar 21:49
janek191:
1,92 −1,6 x − 1,2 x + x
2 = 1,17
x
2 − 2,8 x + 0,75 = 0
Δ = 7,84 − 3 = 4,84
√Δ = 2,2
| | 2,8 − 2,2 | |
x = |
| = 0,3 bo x = 2,5 > 1,6 |
| | 2 | |
===================
3 mar 21:54
GregM: Dziękuję. Pogubiłem się przy równaniu kwadratowym
3 mar 22:11