wredulus_pospolitus:
| | 360 | |
W ciągu godziny 'godzinowa' wskazówka porusza się o |
| = 30o |
| | 12 | |
Więc o godzinie 13:30 kąt będzie 165 − 30 = 135
o
Aby 'dobić' brakujace 30
o, wskazówka minutowa musi się poruszyć o te 30
o co oznacza
poruszenie się o 5 minut
Więc mamy godzinę 13:35 i kąt będzie 165 − 30 + 30
−x
gdzie to −x oznacza o ile stopni poruszyła się wskazówka godzinowa w ciągu tych dodatkowych 5
| | 360 | |
minut, a poruszyła się o |
| = 2.5o |
| | 12*12 | |
Więc minutowa musi 'dobić' te brakujące 2.5
o, co oznacza że musi minąć niespełna pół minuty.
Więc Odp: Po godzinie i 5 minutach (z dokładnością do jednej minuty).