Potrzebna szybka pomoc
Panikujący : Punkt B(0,−2) i D (0,8) są przeciwległymi wierzchołkami prostokąta ABCD ,którego jeden z boków
jest zawarty w prostej x+2y−16=0 .Wyznacz równania prostych w których zawierają się pozostałe
boki prostokąta.obilcz jego pole
Mam z teog jutro test, patrzę na to i wogóle nie wiem co tu sie dzieje...
Nie wiem dlaczego, ale amm taki stres ze az mnie brzuch boli, pomoze ktos? tylko tez z jakims
wytlumaczeniem i w miare szybko rposzę
3 mar 20:48
Panikujący : Jeżeli ktoś zacznie robic prosze napiszcie tylko ze robicie zebym wiedzial aby czekac...
dziekuje bardzo z gory
3 mar 20:59
janek191:

x + 2 y − 16 = 0
y = − 0,5 x + 8
Przez punkt B prowadzimy prostą prostopadłą do danej prostej:
y = 2 x + b
− 2 = 2*0 + b ⇒ b = − 2
y = 2 x − 2
==========
Przez D prowadzimy prostą prostopadłą do danej:
y = 2 x + k
8 = 2*0 + k ⇒ k = 8
y = 2 x + 8
============
3 mar 21:14
janek191:
Obliczam współrzędne punktu C
−0,5 x + 8 = 2 x − 2 / * 2
− x + 16 = 4 x − 4
5 x = 20
x = 4
y = 2*4 − 2 = 6
C = ( 4, 6)
=========
B = ( 0, − 2)
→
BC = [ 4 − 0, 6 − (−2)] = [ 4, 8]
więc
I BC I = √42 + 82 = √16 + 64 = √80 = √16*5 = 4√5
D = ( 0, 8)
→
DC = [ 4 − 0, 6 − 8] = [ 4, − 2]
więc
I DC I = √ 42 + (−2)2 = √20 = √4*5 = 2√5
Pole prostokąta
P = 4 √5*2√5 = 8*5 = 40 j2
=========================
3 mar 21:34
Panikujący : Super, dzięki bardzo. <3
3 mar 21:38
Panikujący : a skąd sie bierze to ?
Przez D prowadzimy prostą prostopadłą do danej: y = 2 x + k 8 = 2*0 + k ⇒ k = 8 y = 2 x + 8
3 mar 21:53
janek191:
y = − 0,5 x + 8
a1*a2 =− 1 − warunek prostopadłości prostych
−0,5 a2 = −1 ⇒ a2 = 2
y = 2 x + k D = ( 0,8)
Ta prosta przechodzi przez D, więc
8 = 2*0 + k ⇒ k = 8
3 mar 21:58
Panikujący : Dobra, rozumiem prawie wszystko tylko jeszcze 1 rzecz, skąd sie takie coś bierze? sam bym na to
nie wpadł w trakcie życia
Obliczam współrzędne punktu C −0,5 x + 8 = 2 x − 2
podstawiamy wzory tych 2 funkcji ale po co?
3 mar 22:00
janek191:
Te dwie proste przecinają się w tym punkcie

Patrz rysunek,
3 mar 22:03
Damian Do Tyłu z Tematem: Dobra, dzięki, jesteś super <3
3 mar 22:04
Damian Do Tyłu z Tematem: Da rade dodac cie jakos do znajomych, jakbym potrzebowal pomocy a nikogo nie bedzie w poblizu?
3 mar 22:09