Trójkąty
Staś: Podaj długość każdego boku trójkąta, jeżeli te długości są liczbami naturalnymi i suma dwóch
boków jest o 6 cm większa od trzeciego boku a obwód wynosi 18 cm. Ile jest trójkątów
nieprzystających o takich własnościach? Podaj wymiary tych trójkątów oraz oblicz ich pola.
Który trójkąt ma największe pole?
3 mar 20:48
wredulus_pospolitus:
a+b+c = 18
a+b = c+6
stąd:
2c = 12 −> c = 6
więc a+b = 12
możliwe trójkąty:
1,6,11 <−−− niee (niespełniona nierówność trójkąta)
2,6,10 <−−− niee
3,6,9 <−−− niee
4,6,8 <−−− tak
5,6,7 <−−− tak
6,6,6 <−−− tak
koooniec ... masz trzy trójkąty
licz pole tych trójkątów
3 mar 20:51