Trójkąty
Jakub Nowsielski : Rozwiąż ΔABC gdy:
R = 50cm
α = 80°
β = 30°
3 mar 20:27
wredulus_pospolitus:
Co to jest R

Co to jest α

Co to jest β

Co to znaczy: "rozwiąż ΔABC"
3 mar 20:28
wredulus_pospolitus:
Wiesz ... my nie siedzimy w Twojej główce i nie wiemy o czym ty myślisz gdy losowo klikasz na
klawiaturze.
3 mar 20:28
Jakub Nowsielski : Takie zadanie otrzymałem, takie wrzucam
3 mar 20:30
janek191:

γ = 70
o
Z tw. sinusów mamy
| b | |
| = 2 R ⇒ b = 2 R*sin β = 2*50*0,5 = 50 |
| sin β | |
oraz
| a | |
| = 2 R ⇒ a = 2 R*sin 80o = 100*sin 80o = ... |
| sin α | |
| c | |
| = 2 R ⇒ c = 2 R*sin 70o = 100*sin 70o = ... |
| sin γ | |
3 mar 20:52