pomocy
mateusz: Wykresem funkcji kwadratowej f określonej wzorem f(x)=x2+bx+c jest parabola, na której leży
punkt A=(0,−5). Osią symetrii tej paraboli jest prosta o równaniu x=7. Oblicz wartości
współczynników b i c.
3 mar 20:19
wredulus_pospolitus:
skoro osią symetrii jest x=7 to x
wierzchołka = 7 (jedno równanie)
skoro punkt A należy do wykresu paraboli to f(0) = −5 (drugie równanie)
masz dwa równania z dwoma niewiadomymi (b i c) rozwiązujesz
3 mar 20:30
janek191:
| | −b | | −b | |
p = 7 = |
| = |
| ⇒ b = −14 |
| | 2a | | 2 | |
oraz
f(x) = x
2 − 14 x + c
i f(0) = − 5
Dokończ
3 mar 20:30