Trapez
6latek:

Zbadaj czy istnieje trapez nie bedacy rownoleglobokiem w ktorym conajmniej jedna przekatna
zawiera sie w dwusiecznej kąta wewnetrznego tego trapezu i obie przekatne sa prostopadle
Wedlug mnie takim czworokatem moze byc tylko kwadrat albo romb
Nie wiem jak to udowodnic ze nie istnieje
3 mar 20:12
6latek:
3 mar 20:32
Pytający:
kwadrat czy romb to równoległobok
3 mar 20:40
6latek: Tak wiem ale jak to udowodnic ze nie istnieje
3 mar 20:42
iteRacj@:
Zsumuj wszystkie kąty tego trapezu. Wyjdzie, że 2α+β=180o czyli równoległobok.
3 mar 20:45
wredulus_pospolitus:

Tak jest ... to musi być romb.
1) Z podobieństwa trójkątów ΔABE i ΔCED wynikają
czerwone kąty
2) W takim razie ΔACD jest równoramienny, więc mamy
niebieskie wartości
3) Jako, że ∡AEB = 90
o tp także ∡AED = 90
o, stąd i z sumy kątów znamy
fioletowy kąt
4) W takim razie Δ ABD jest równoramienny, więc mamy
zieloną wartość
5) Wystarczy teraz wykazać, że BC || AD, a to już Tobie pozostawię

(góra trzy linijki
roboty)
3 mar 20:46
6latek: Nie rozumiem . Mozesz rozpisac ?
3 mar 20:47
iteRacj@:
Najłatwiej będzie liczyć, jeśli narysujesz jeszcze raz trapez, a w miejscu kąta β zaznaczysz
dwa kąty osobne, rozdzielone przekątną.
3 mar 20:47
wredulus_pospolitus:
6latek −−− spójrz na mój rysunek ... i co po kolei wnioskuję
3 mar 20:59
6latek:

czesc
Blee 
Na razie CI dziekuje .
Chwila iteracjo wychodzi tak
4α+2β+2γ= 360
o
2α+β+γ= 180
o
To w takim razie po co wiadomosc o prostopadlosci przekatnych ?
3 mar 21:03
6latek: Tak
wredulusie 
Pewnie ze skorzystam
Na razie chce skonczyc zagadnienie z iteracja
3 mar 21:06
wredulus_pospolitus:
A dlaczego zakładasz że ΔAED jest podobny do ΔBEC (i dlatego kąty)?
3 mar 21:10
6latek: Rozpisalem te katy z dwoch prostych rownoleglych przecietych sieczna
3 mar 21:15
6latek: wredulus 
Ja rozumiem to co dzisiaj mi napisala
Eta
Jednak w zbiorze to pierwszy rozdzial a podobienstwo moze byc w 2 klasie
Dlatego .
3 mar 21:20
iteRacj@:

Tylko jak skorzystam z prostopadłości przekątnych, mogę napisać:
α+90
o−α+γ+α+90
o−γ+γ+β+α= 360
o
Ale nie wiem, dlaczego bez prostopadłości przekątnych zaznaczyłeś drugi kąt γ.
wredulus tak zaznaczył, ale też skorzystał kątów prostych.
3 mar 21:20
iteRacj@: Chodzi mi o kąt γ na Twoim rysunku z 21:03. O to samo pyta wredulus 21:10.
3 mar 21:23
6latek: Tak rozumiem
Zaznaczylem go jako katy wewnetrzne naprzenianlegle
3 mar 21:26
6latek: Jutro musze dokladnie poczytac o tych kątach .
3 mar 21:29