matematykaszkolna.pl
Trapez 6latek: rysunekZbadaj czy istnieje trapez nie bedacy rownoleglobokiem w ktorym conajmniej jedna przekatna zawiera sie w dwusiecznej kąta wewnetrznego tego trapezu i obie przekatne sa prostopadle Wedlug mnie takim czworokatem moze byc tylko kwadrat albo romb Nie wiem jak to udowodnic ze nie istnieje
3 mar 20:12
6latek:
3 mar 20:32
Pytający: kwadrat czy romb to równoległobok
3 mar 20:40
6latek: Tak wiem ale jak to udowodnic ze nie istnieje
3 mar 20:42
iteRacj@: Zsumuj wszystkie kąty tego trapezu. Wyjdzie, że 2α+β=180o czyli równoległobok.
3 mar 20:45
wredulus_pospolitus: rysunek Tak jest ... to musi być romb. 1) Z podobieństwa trójkątów ΔABE i ΔCED wynikają czerwone kąty 2) W takim razie ΔACD jest równoramienny, więc mamy niebieskie wartości 3) Jako, że ∡AEB = 90o tp także ∡AED = 90o, stąd i z sumy kątów znamy fioletowy kąt 4) W takim razie Δ ABD jest równoramienny, więc mamy zieloną wartość 5) Wystarczy teraz wykazać, że BC || AD, a to już Tobie pozostawię emotka (góra trzy linijki roboty)
3 mar 20:46
6latek: Nie rozumiem . Mozesz rozpisac ?
3 mar 20:47
iteRacj@: Najłatwiej będzie liczyć, jeśli narysujesz jeszcze raz trapez, a w miejscu kąta β zaznaczysz dwa kąty osobne, rozdzielone przekątną.
3 mar 20:47
wredulus_pospolitus: 6latek −−− spójrz na mój rysunek ... i co po kolei wnioskuję
3 mar 20:59
6latek: rysunekczesc Blee emotka Na razie CI dziekuje . Chwila iteracjo wychodzi tak 4α+2β+2γ= 360o 2α+β+γ= 180o To w takim razie po co wiadomosc o prostopadlosci przekatnych ?
3 mar 21:03
6latek: Tak wredulusie emotka Pewnie ze skorzystam Na razie chce skonczyc zagadnienie z iteracja
3 mar 21:06
wredulus_pospolitus: A dlaczego zakładasz że ΔAED jest podobny do ΔBEC (i dlatego kąty)?
3 mar 21:10
6latek: Rozpisalem te katy z dwoch prostych rownoleglych przecietych sieczna
3 mar 21:15
6latek: wredulus emotka Ja rozumiem to co dzisiaj mi napisala Eta Jednak w zbiorze to pierwszy rozdzial a podobienstwo moze byc w 2 klasie Dlatego .
3 mar 21:20
iteRacj@: rysunek Tylko jak skorzystam z prostopadłości przekątnych, mogę napisać: α+90o−α+γ+α+90o−γ+γ+β+α= 360o Ale nie wiem, dlaczego bez prostopadłości przekątnych zaznaczyłeś drugi kąt γ. wredulus tak zaznaczył, ale też skorzystał kątów prostych.
3 mar 21:20
iteRacj@: Chodzi mi o kąt γ na Twoim rysunku z 21:03. O to samo pyta wredulus 21:10.
3 mar 21:23
6latek: Tak rozumiem Zaznaczylem go jako katy wewnetrzne naprzenianlegle
3 mar 21:26
6latek: Jutro musze dokladnie poczytac o tych kątach .
3 mar 21:29