f kwadratowa
Nerwicaodnauki: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie x2−(2m+1)x+m2+m−2=0 ma dwa
rozwiązania z których jedno znajduje się między liczbami 0 i 2 a drugie zaś między liczbami 3
i 5.
postawilem warunki delta>0
x1+x2>0
oraz f(0)>0
f(5)>0
i odpowiedz mi wychodzi (1,3) (6,niesk)
jednak w odpowiedziach jest tylko (1,3). chyba krakuje mi jakiegos warunu. prosze o pomoc
3 mar 19:00
Jerzy:
Δ > 0
xw ∊ (2,5)
f(2) < 0
f(0) > 0
f(3) < 0
f(5) > 0
3 mar 19:05
Jerzy:
Tam jest chochlik : xw ∊ (2,3)
3 mar 19:06
Nerwicaodnauki: a skad to wiemy?
3 mar 19:13
Nerwicaodnauki: doliczylem te warunki z f wszystkie i nic nie daja nadal
3 mar 19:13
Jerzy:
Trudne pytanie. Zrób szkic takiej funkcji i analizuj te warunki.
3 mar 19:14
Nerwicaodnauki: a jak to zapisac w formie warunku? z a b c?
3 mar 19:15
Jerzy:
Co zapisać ?
3 mar 19:16
Nerwicaodnauki: to z wierzcholkiem
3 mar 19:19
3 mar 19:20
PW:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2−2(m+1)x = x2 − 2(m+ |
| )x = (x−(m+ |
| ))2 − (m+ |
| )2 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= (x−(m+ |
| ))2 − m2 − m − 0,25, |
| | 2 | |
a więc równanie ma postać
(x − m −2)(x−m+1) = 0
Rozwiązaniami są (m+2) oraz (m−1). Mniejsza z tych liczb, czyli (m−1), ma się znajdowac między
0 a 2 , zaś większa, czyli (m+2), ma się znajdować w przedziale (3, 5).
Wystarczy rozwiazać układ dwóch (podwójnych) nierówności.
3 mar 19:35